Нови проучвания за качествата на пивото хвърлят светлина върху ефектите от

...
Нови проучвания за качествата на пивото хвърлят светлина върху ефектите от
Коментари Харесай

Бирата прави жените по-щастливи, твърдят учените

Нови изследвания за качествата на пивото хвърлят светлина върху резултатите от умерената потреблението на бира при дамите. Според проучване на Салгренската адакемия – проучвателен център към Гьотеборгския университет в Швеция, две халби бира седмично способстват за понижаване на инфарктите при дамите и ги прави по-щастливи в дълготраен проект. Сходни резултати демонстрират и проучвания на британски учени, извършени от университетите на Кембридж и Лондон и оповестени в Бритиш медикъл джърнал.  

Експертите означават, че основният фактор за асимилиране на потребните субстанции в пивото е умерената приложимост, а когато става въпрос за безалкохолна бира, позитивните резултати са още по-изразени. Резултатите демонстрират, че дамите, които употребяват питие един път или два пъти седмично, понижават риска от инфаркти с 30% спрямо тези, които пият по-големи количества, или тези, които не използват алкохолни питиета. Изследването е извършено в продължение на съвсем 50 години върху общо 1500 дами и разкрива спецификите при консумация на бира, вино и други алкохолни питиета. 

Положителните изводи не са толкоз изненадващи, в случай че се прегледат и други изследвания, учещи връзката сред потреблението на бира и положителното въодушевление на дамите. Учени от университета „ Фридрих-Александър “ в Ерланген, Германия, изследват 13 000 хранителни съставния елемент, с цел да схванат дали те подтикват „ системата за заплащане “ в мозъка и карат хората да се усещат добре. Те откриват, че хорденинът, който се съдържа в малца и респективно в бирата, има мощен резултат в тази посока. За разлика от допамина, хорденинът даже задейства рецепторите по метод, който води до по-продължителен резултат върху „ системата за заплащане “. Специалистите прецизират, че веществото е налично освен в класическата бира, само че и в безалкохолните ѝ разновидности. 

Според национално представително изследване от края на 2020 година, всяка пета  българка прави оценка бирата като уместно за нея пиво. Изследването е извършено от организацията за маркетингови изследвания Ипсос по поръчка на Съюза на пивоварите. Любопитни са и данните за потреблението на  питие при дамите. Всяка втора жена у нас твърди, че пие бира най-малко един път месечно, а 35% - най-малко един път седмично. 

Средната периодичност на консумация на пенливата напитка от нежния пол в страната възлиза на 4 пъти месечно, като съгласно другите възрастови групи тя варира  от 3 до 5 пъти. Най-често бира пият дамите сред 30-39 година – близо 5 пъти месечно. Почти на същите равнища е и потреблението на 20 – 29 годишните млади дами. Когато погледнем разпределението по райони излиза наяве, че през 2020 година дамите от Варна употребяват бира най-често, приблизително 5,3 пъти месечно, следвани от Русе и Монтана - по 4,7 пъти. Засега, 19% от българките смятат, че  при умерена консумация пивото е част от здравословния метод на живот.  

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР